Tilburger haalt drugsafval uit Friesland: eis werkstraf

LEEUWARDEN/OOSTERZEE - Voor het vervoeren van een lading drugsafval is donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden tegen een 32-jarige inwoner van Tilburg een werkstraf van 60 uur geëist. De Tilburger werd op 24 oktober 2017 op de A6 bij Oosterzee in een gestolen bestelbus met valse kentekenplaten aangehouden.

In de bus stonden jerrycans en vaten met drugsafval, volgens de experts van de politie waarschijnlijk afkomstig van een xtc-lab. Op basis van de wat er in de vaten zat, schatte de politie dat de hoeveelheid afval het overblijfsel was van de productie van meer dan 900.000 xtc-pillen.

De Tilburger zat niet alleen in de bus, op de bijrijdersstoel zat een 36-jarige plaatsgenoot. Die had hij volgens zijn zeggen opgepikt bij de McDonalds in Lemmer. De zaak tegen de andere verdachte werd donderdag aangehouden, er was iets misgegaan met het toesturen van de dagvaarding. Over de rol van zijn plaatsgenoot wilde de 32-jarige weinig tot niets kwijt.

De Brabander was met een lege bus naar het noorden gereden. Over zijn opdrachtgevers deed hij het zwijgen toe. Op basis van de gegevens van de tachograaf kon de politie nagaan dat de bus via de A6 en de A7 bij Oudehaske de snelweg had verlaten.

Ergens bij de Oudehaske in de buurt had de auto een half uur stilgestaan en was het afval hoogstwaarschijnlijk ingeladen. Waar dat precies was gebeurd, kon of wilde de Tilburger niet zeggen. Hij had indertijd wel door dat hij iets moest vervoeren dat het daglicht niet kon verdragen. In de bus stond ook een jerrycan met petroleum. Omdat het regelmatig voorkomt dat busjes met drugsafval in brand worden gestoken, wilde voorzitter Christine Koelman weten of dat bij dit vrachtje ook de bedoeling was.

Dat ontkende de verdachte. Zijn plan was om de bus in de buurt van Tilburg op een parkeerplaats achter te laten, zodat hij met het openbaar vervoer naar huis kon. Er was hem 1000 euro beloofd voor de klus, uiteindelijk heeft hij toch nog 250 euro gekregen. Dat was crimineel geld vond officier van justitie Roelof de Graaf. Behalve de werkstraf eiste De Graaf ook een geldboete van 250 euro.

De Leeuwarder rechtbank doet op 4 april uitspraak.

Verslag: Renze van der Sluis