Ronald Schuman 20e bij Hollandse 100 in strijd tegen lymfeklierkanker

BALK - Media adviseur Ronald Schuman van de Balkster Courant heeft zondag De Hollandse 100 verreden in een toptijd. Hij werd van de 530 deelnemers 20e in het klassement door 10 kilometer te schaatsen en 90 kilometer te fietsen in een toptijd. Overigens deed hij het niet voor die tijd, maar voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Alle deelnemers samen hebben in totaal €309.272 bijeen gesport.

De Hollandse 100 is een initiatief van Lymph&Co, opgericht door Prins Bernhard van Oranje en vond dit jaar plaats in Thialf Heerenveen.

Ronald moest 100 euro inschrijfgeld betalen, sponsors werven en zich het snot voor de ogen fietsen. Want het weer was niet ideaal: er stond een harde wind en in het open landschap was nauwelijks beschutting te vinden. Ronald is getraind en rijdt regelmatig lange tochten, dus de rit op zich was voor hem geen probleem. Een dag voor de toer liet hij ook nog weten dat hij het niet erg vond dat de weersomstandigheden zwaar zouden zijn. Op die manier vond hij, ‘werd de strijd enigszins vergelijkbaar met die van kankerpatiënten.’

Veel BN-ers

Onder de honderden deelnemers stonden uiteraard Prins Bernhard met Prinses Annette met hun gezin aan de start. Ook prinses Margriet schaatste mee en werd langs de baan gesupport door Pieter van Vollenhoven. Ambassadeurs Simon Keizer en Monique des Bouvrie gingen dit jaar tevens opnieuw de strijd aan. Ook René en Maxim Froger waren er bij. Het evenement werd gepresenteerd door Tim Douwsma, samen met Meriyem Manders. Tim stond bij de finish en verwelkomde elke fietser die aankwam met de woorden dat ze helden waren.

Mede door het succes van eerdere edities van De Hollandse 100, waarbij in totaal bijna 1,5 miljoen euro werd ingezameld, heeft Lymph&Co de afgelopen maanden een nieuwe “onderzoekscall” uitgeschreven.

Marianne Boes (UMC Utrecht) gaat op zoek naar een vaccin voor de behandeling van lymfklierkanker. Voor een aantal soorten kanker wordt deze behandeling al getest, maar voor lymfklierkanker nog niet. Boes gaat met haar collega’s op zoek naar stukjes van de tumorcellen die niet op gezonde lymfklier cellen zitten. Deze stukjes kunnen dan ingespoten worden bij de patiënt. Hierdoor gaat het afweersysteem de tumor aanvallen en opruimen. Voor dit onderzoek werkt de groep uit het UMC Utrecht samen met onderzoekers uit het Prinses Maxima Centrum. Ze zoeken naar vaccins voor verschillende vormen van lymfklierkanker bij volwassenen én kinderen.

Veelbelovend

Het onderzoek van Marianne Boes is door de Raad van Advies voorgedragen aan het bestuur van Lymph&Co. Uit de 11 voorstellen die in oktober bij Lymph&Co ingediend zijn, zijn er vier uitgenodigd om een uitgebreid voorstel in te dienen.

Op basis van beoordeling door internationale wetenschappers vond de Raad van Advies van Lymph&Co dit vierjarige onderzoek naar vaccins het meest veelbelovend.

Doneren

Wie de inzet van Ronald Schuman ook waardeert, kan nog steeds een donatie aan zijn adres doen. Dit kan via https://www.dehollandse100.nl/actie/ronald-schuman.