Team De Jouwer bedwingt Mont Ventoux voor Klaas Visser

JOURE - Elk jaar beklimmen honderden fietsers, wandelaars en hardlopers samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ziekte. Team De Jouwer staat 29 mei aan de start voor Klaas Visser.

Amytrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een ernstige aandoening van het zenuwstelsel, die de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam doet afsterven. De oorzaak is nog altijd onbekend. Er zijn geen medicijnen of therapieën, die de ziekte kunnen bestrijden.

Sportieve ondersteuning

,,In de laatste twintig jaar is er maar één medicijn ontdekt dat de levensverwachting met slechts drie tot zes maanden kan verlengen,” vertelt Hester, de dochter van Klaas. ,,Er is veel onderzoek nodig en dat is bijzonder duur. Team De Jouwer wil zoveel mogelijk geld inzamelen door op 29 mei de Mont Ventoux te beklimmen.

Ons team bestaat uit zeven personen. Jan en Bart (mijn broers), Anne (vrouw van Bart), Hester (nicht), Tseard de Jong (vriend van Klaas), Marrit (vriendin van ons) en ikzelf. Bij mijn vader is begin 2018 de diagnose ALS gesteld. Team De Jouwer en aanhang wil hem op sportieve wijze ondersteunen. Dat past helemaal bij hem.”

Bijdrage aan onderzoek

Klaas knikt. Praten gaat lastig en hij vertelt via zijn stemcomputer over zijn passie voor sport: ,,Ruim dertig jaar heb ik korfbal gespeeld bij SC Joure. Pas een paar jaar geleden ben ik gestopt. Driemaal heb ik de Elfstedentocht geschaatst, elf keer heb ik de tocht gefietst en eenmaal gelopen.”

,,Bovendien heeft mijn vader ook zelf een bijdrage geleverd aan het onderzoek naar ALS,” vervolgt Hester aangevuld door haar moeder Hanneke: ,,Klaas heeft vier keer drie weken lang acht uren per dag aan een infuus gelegen in het UMC in Utrecht. Hij heeft veel van zijn kostbare tijd gestoken in deze onderzoekstrial.” Hester: ,,Om ook ons steentje bij te dragen doen wij mee aan de Tour du ALS.”

Onmacht

De voorbereidingen zijn in volle gang. De trainingen zijn meestal individueel, want niet iedereen woont in de buurt en een deel gaat op de fiets en anderen gaan te voet.

Tseard de Jong: ,,ALS is zo’n ernstige ziekte. Je kent het verloop en je weet dat er nog geen medicatie met kans op genezing is. Dat geeft je een gevoel van onmacht. Om toch iets te kunnen doen, willen we op een sportieve manier zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek. Dat is ook het enige wat we kunnen doen. Als het niet meer voor Klaas is dan hebben anderen er misschien baat bij in de toekomst.”

Onderlinge band

Dochter Hester: ,,We hebben een gezamenlijk doel. Daar werken we aan en dat zorgt voor een positieve flow in een verdrietige periode. Het hele traject naar 29 mei toe is net zo belangrijk als de dag zelf. We delen onze passie voor sport en willen graag bijdragen aan het onderzoek naar de genezing van ALS. We verblijven straks een week in Frankrijk en zitten gezamenlijk in een accommodatie.

Mijn ouders gaan ook mee, dat zorgt voor een nog sterkere onderlinge band. Het wordt in ieder geval een bijzondere trip voor ons allemaal.” Donaties zijn altijd welkom, ook nog na 29 mei.

Lees meer over het team op deze site.

Gea de Jong-Oud