De Ontmoeting: Margriet Bergstra

Lemmer

In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Margriet Bergstra aan het woord. Margriet judoot en heeft als doel om de Olympische Spelen in Tokio te halen.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Margriet Bergstra en ik ben 25 jaar. Ik ben geboren in Lemmer, maar omdat ik train op Papendal, woon ik nu in Arnhem. Toen ik 7 jaar oud was, begon ik met judoën. Mijn nichtje ging toen op judo, maar durfde niet zo goed alleen. Toen ben ik met haar meegegaan. Mijn vriendinnen deden andere sporten, dus als ik niet met mijn nichtje was meegegaan, was ik denk ik daarbij aangesloten.”

Wat trok je aan in judo?

,,Het stoeien, dat trok mij heel erg. Ik was een meisje dat veel buiten speelde, dat stoeien vond ik leuk. En als je dan op een gegeven moment wedstrijden gaat doen en medailles wint, dan is dat voor een kind, en nu natuurlijk nog steeds, ook heel motiverend.”

Hoe vaak train je nu?

,,Sinds september 2016 train ik op Papendal. We trainen doordeweeks, van maandag tot en met vrijdag, twee keer per dag. En dan anderhalf tot twee uur per keer. Daarnaast werk ik. Ik ben afgestudeerd aan de pabo als basisschoolleerkracht. Maar het is moeilijk om daarbinnen werk te vinden, in verband met mijn trainingstijden. Ik het weekend werk ik in de horeca en ik geef judolessen aan jeugd. Vanaf september is het de bedoeling dat ik fysiotherapie ga studeren.”

Jouw grote doel nu is om de Olympische Spelen van Tokio te halen?

,,Ja, klopt. Om dat te halen, moet ik in de top 18 van de Olympische ranking komen te staan en dan moet Nederland mij nog selecteren. Voor Nederland mag er een dame per gewichtsklasse uitkomen. Er zijn zeven of acht gewichtsklassen. Ik doe mee in de klasse tot 57 kilo. Elke klasse heeft zijn eigen ranking en die wordt dan opgeschoond. Op het moment dat er bijvoorbeeld twee Japanners in de top 18 staan, dan wordt er een weggestreept, waardoor je zelf weer een plekje opschuift.”

Hoe hoog sta je nu in de ranking?

,,De ranking is net geopend, dus ik heb nog helemaal geen zicht op hoe hoog ik sta. Op elk toernooi van de IJF, de Internationale Judo Federatie, kun je punten pakken. Vooral op de Grand Prixs, Grand Slams en WK’s. Hoe beter je presteert, hoe meer punten je haalt en hoe hoger je in de ranking staat. Hoe groot ik de kans schat dat ik naar de Olympische Spelen ga? Er is wel een realistische kans.”

Wat vind je zo leuk aan judo?

,,Ik houd van het hele spelletje. Ik vind de uitdaging erin echt leuk, maar ondertussen heb je ook een hele vriendengroep opgebouwd binnen het judo. Je sociale leven wordt er een groot deel door bepaald. Judo is natuurlijk individueel, maar je hebt elkaar wel nodig om te trainen. Hoogtepunten uit mijn judocarrière zijn wel dat ik bij de senioren op het EK en WK heb gestaan en dat ik een Grand Prix medaille heb gepakt. Met judo werk ik al jaren voor een doel, ik vind het ook moeilijk om zonder doel ergens voor te trainen. Ik vind het fijn om een doel te hebben en ergens naartoe te kunnen werken. De Olympische Spelen zijn een prima doel.”

Mieke van Veen


Auteur

Redactie