De Ontmoeting: Erwin Stokmans

Lemmer

In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Erwin Stokmans aan het woord. Erwin doet begin volgend jaar mee aan het NK biertappen.

Wie ben je?

‘Mijn naam is Erwin Stokmans en ik ben 39 jaar oud. Ik werk parttime bij Beachclub Lemmer. Een oud-collega van mij bracht mij in contact met de biertapwedstrijden. Diegene was daar vrij actief in en heeft mij en mijn andere collega’s daar warm voor gemaakt. Ik doe straks voor de vierde keer mee aan het Nederlands kampioenschap. Vorig jaar werd ik achtste, nu ga ik voor een podiumplek, maar het liefst word ik eerste.’

Hoe heb je je gekwalificeerd?

‘Het NK is tijdens de Horecava in de Rai in Amsterdam. Door het land heb je verschillende regionale wedstrijden waarmee je je kunt kwalificeren voor de finale in Amsterdam. Per twintig deelnemers aan zo’n wedstrijd, mag er één door naar Amsterdam. Ik deed mee aan een wedstrijd in Groningen waar 80 deelnemers aan meededen en waarvan er dus vier naar de finale mochten.’

Wat moet je laten zien op het NK?

‘Je hebt twee voorrondes. Daarin moet je de ene ronde twee fluitjes en de andere ronde twee vaasjes bier tappen. Daar krijg je punten voor, die worden bij elkaar opgeteld en je tijd telt ook mee. Hebben deelnemers hetzelfde aantal punten, dan gaat degene door die het snelst was. Als je aan het eind van de voorrondes bij de beste tien zit, ga je door naar de finaleronde. In die ronde moet je tegelijkertijd twee fluitjes en twee vaasjes tappen en je moet twee speciaal biertjes schenken uit de fles.’

Waar let de jury op?

‘De jury let onder andere op jouw gastheerschap, hoe je de viltjes neerlegt, of je de glazen spoelt en hoe de schuimkraag op het biertje eruitziet. De wedstrijdglazen hebben allemaal streepjes en als je precies in het midden zit, dan zit je perfect. Dan heb je er millimeters onder en boven en die zorgen voor jouw puntenaantal. Als de biertjes bijvoorbeeld niet een gelijke schuimkraag hebben, dan krijg je aftrek. Er komt best wel wat bij kijken.’

Hoe bereid je je voor?

‘Ik oefen wel. Het is voornamelijk een riedeltje dat je goed moet kennen. Als dat vast in je hoofd zit, dan vergeet je het ook niet. Verder probeer ik om van tevoren even goed te tappen en oefen ik het uitschenken van een speciaal biertje. Vooraf aan het NK mogen we één keer een biertje tappen om te zien hoe groot de druk van de tap is. Want de druk op de tap is altijd anders. Door één keer een biertje te tappen, moet je al weten hoe schuin je de volgende keer je glas moet houden. Ervaring daarin is wel belangrijk. Ik oefen ook veel met mijn collega’s. Van de Beachclub deden er vijf mee aan de wedstrijd in Groningen en die eindigden allemaal bij de beste zestien. Doordat we samen oefenen, wordt ons niveau alleen maar hoger.’

Waarom doe je hieraan mee?

‘Ik vind het heel leuk. Het is ook erg verslavend. Als je daar een keer aan mee hebt gedaan, dan wil je elk jaar meedoen. Het is ook een hele leuke dag. Het is wel horeca, dus het is ook een beetje feest, maar op het moment dat je daar staat, is het bloedfanatiek. Ik ben nu ook gevraagd om bij andere regionale wedstrijden jurylid te zijn en dat vind ik best wel een eer.’ Mieke van Veen

Auteur

Redactie