Werkstraf Ruttenaar voor mishandelen Marknesser

Rutten

De Rechtbank in Lelystad veroordeelde een 28-jarige inwoner van Rutten tot 150 uur werkstraf voor het mishandelen van een man in Marknesse.

Dat gebeurde in maart van dit jaar. Volgens de rechtbank was er beslist geen sprake van noodweer, waar de dader zich op beriep. Het slachtoffer liep bij de geweldsexplosie van de Ruttenaar een gebroken oogkas op en moest geopereerd worden. Aanleiding was een woordenwisseling nadat ze samen een biertje gedronken hadden op de boot van het slachtoffer aan de Hoge Sluiswal. Bij vertrek van de man en een vriend was het slachtoffer hen achterna gekomen met een mokerhamer. Toen deze was afgepakt haalde hij een bijl van zijn boot. Volgens de Ruttenaar verkocht hij het slachtoffer een vuistslag om het gevaar te weren. Hij verklaarde dat hij de bijl wist af te pakken en dat hij nadat hij de man die ten val was gekomen, nog twee klappen had uitgedeeld. Echter verklaren het slachtoffer en een getuige dat de vriend van de verdachte de bijl al onder controle had, nog voordat de Ruttenaar uitbarstte in een geweldsexplosie. Door de wisselende verklaringen in het dossier kon de officier van justitie niks anders dan vrijspraak vragen. Zij kon niet met zekerheid zeggen wanneer de bijl was afgepakt en vond het aannemelijk dat de Ruttenaar zich in de dreigende situatie wilde verdedigen. De rechtbank gaat echter uit van de verklaringen van het slachtoffer en de onafhankelijke getuige die iets verderop in een loods aan het werk was. Naast de werkstraf verlengde zij de proeftijd van een voorwaardelijke celstraf van 115 dagen die de man ook nog op de plank had liggen voor een eerdere veroordeling.

Auteur

redactie