Agenda | Programma zaterdag Nazomeren in Lemmer

Lemmer

Activiteiten Nazomeren in Lemmer op zaterdag 10 september.

Zaterdag 10 september 2016 10:00 uur start nationale monumentendag Openstelling van de Oudheidkamer Locatie : Nieuwburen 1 te Lemmer Organisatie : stichting Lemster Fiffgea, activiteit rondom museum, klederdracht van rond 1900. Start : 10:00 uur Einde : 17:00 uur De oudheid kamer van de stichting Lemster Fiifgea stelt haar deuren open. Het museum is zeker de moeite van een bezoek waard. Tijdens de openstelling van de Oudheidkamer dragen de vrijwilligers de klederdracht uit begin vorige eeuw. Ook worden oude ambachten, zoals nettenboeten, uitgebeeld. In de bovenzaal van het museum is een tentoonstelling over de geschiedenis vanwege het 300 jarig bestaan van de Hervormde Kerk en Lemster Toer. Koffiedrinken Even een gratis bakje koffie doen op het plein bij de Oudheidkamer. Poonroken Vanaf de binnenhaven nabij de Lemstersluis wordt, vanaf 11:00 uur, vis gerookt. Poonroken zoals dat vroeger ook gebeurde. Op de achtergrond liggen vissermansaken afgemeerd die uitgerust zijn met netten en fuiken. De poon is tegen betaling te verkrijgen en de opbrengst is voor de stichting Lemmer 50 die tot doel heeft de LE 50 in de vaart te houden. Verschillende activiteiten Locatie : Vissersburen, rondom het Dok en de Schulpen Start : 10:00 uur Einde : 17:00 uur In het centrum is een springkussen, pannakooi, staan verschillende oude motoren opgesteld en is er muziek van de big band HAN uit Arnhem in de muziek tent en tussen 14:00 uur en 15:00 uur op het grasveld in het centrum een optreden van het Frysk Fanfare orkest, een loopband, springkussen en optreden van het koor” Sjongersnocht” uit Bantega. Oude tractoren en motoren Locatie : centrum van Lemmer Organisatie ; Samenwerking met “de vrienden van de Krukas”. Start : 10:00 uur Einde : 17:00 uur In het centrum van Lemmer staan onder andere oude tractoren, woonwagens, kranen en motoren van deze actieve vriendenclub opgesteld. Beleef de geur van stoom en olie. Bezoek aan het Ir. Woudagemaal Locatie : Woudagemaal Plattedijk te Lemmer Organisatie : in samenwerking met het bezoekerscentrum Ir. Woudagemaal, Start : 10:00 uur Einde : 17:00 uur De “Unesco bus” rijdt heen en weer vanuit het centrum van Lemmer richting het Woudagemaal. Het Woudagemaal is het grootste, nog werkende, stoomgemaal ter wereld. Het gemaal, dat dateert uit 1920, opent haar deuren. Iedereen kan het bijzondere monument (werelderfgoed Unesco) van dichtbij bewonderen. Bushalte op de hoek Kortestreek met Flevostraat, de Beachclub en bij het Woudagemaal Rondvaart met Stoom Sleepboot Maarten Dit jaar voor eerst, bestaat ook de mogelijk met een originele stoomsleepboot de Maarten tegen een kleine vergoeding een rondvaart te maken op het IJsselmeer. De stoomsleepboot ligt afgemeerd aan de Vuurtorenweg terhoogte van de Lemster Baai. Een unieke mogelijkheid om op een andere wijze met stoom in aanraking te komen. Film op zeil Locatie : Visserman aan de Kortestreek Tijd; : vrijdag en zaterdag om 21:00 uur Oude historische films worden op een zeildoek getoond op het water, waarbij de herinneringen uit het verleden herleven. Monumentale schepen Locatie : Binnenhaven, Dok langs de Langestreek en Kortestreek, bij de Lemstersluis Organisatie : Vereniging Oude Glorie, ZKK Lemmer, oude sleepboten, Lemmer 50, Stichting Oud Lemmer. Verschillende monumentale bakdekkruizers, de Lemmer 50, oude zogenaamde scherpe zeilboten verschillende oude sleepboten, viskotters, een nog werkende baggermolen en diverse aken liggen afgemeerd in het centrum en kunnen zo bewonderd worden van de kant. In de avonduren zijn de boten in het Dok feestelijk verlicht. Rondgang langs de monumenten Locatie : Centrum van Lemmer Organisatie : Medewerkers/gids oudheidkamer Lemmer stichting Lemster Fiifgea Start : 13:00 uur en 15:00 uur Vrijwilligers van het museum geven een rondleiding langs verschillende oude rijksmonumenten in het centrum van Lemmer. Zo wordt een kijkje genomen bij de Lemstersluis, de panden aan de Lange- en Korte Streek. De start is iedere keer bij de ingang van het VVV kantoor aan de Nieuwburen 1. Wandeltocht van 10 kilometer Locatie : Langs de monumenten Organisatie : Stichting kuierjen en kultuer yn Lemsterlân Start : vanaf 10:00 uur Inschrijving vanaf 10:00 uur, bij het kantoor van het VVV aan de Nieuwburen 1. Met de routekaart in de hand waarop de wandeling langs de monumenten is uitgezet. Langs alle 27 rijksmonumenten en het Woudagemaal beleeft u de herinneringen van weleer. Na afloop ontvangt u een certificaat. Oude ambachten Locatie : Vissersburen en Emmakade Organisatie : Oud Lemmer met Vrienden van het oude ambacht Start vanaf : 10:00 uur Aan de Vissersburen en de Emmakade, staan verschillende oude ambachten opgesteld. Dit jaar zijn ondermeer de vrienden van het oude ambacht die de ambachten uit het verleden tonen. Men kan life zien hoe de ambachten werkten en wordt deskundig bijgesproken over het ambacht. Oude Visserijhaven Locatie : rondom de binnenhaven ( Emmakade) Organisatie : stichting LE50 en Oud Lemmer Start vanaf : 10:00 uur Naast het poonroken is er ook de mogelijkheid om vissersboten te bezichtigen, kun je fokhijsen en bekijken hoe netten hersteld worden. Ook is er een mobiele smederij aanwezig, en wordt het oude ambacht touwslagen getoond. Het geheel wordt opgeluisterd met muziek door Draaiorgel de Parel. Het lopen van een rondje binnenhaven is zeker de moeite waard. Oldtimers Locatie : Kortestreek Organisatie : diverse eigenaren Aan de Kortstreek en Langestreek staan oldtimers van begin 1900 opgesteld. Keurig op een rij. De eigenaren vertellen u graag de geschiedenis van de auto. Oude Motoren Locatie : Schulpen Organisatie : motor vriendenclub Op de Schulpen staan vele motoren opgesteld. Met de klanken van muziek een waar genoegen om langs te lopen en alles te bekijken. Openstelling Rooms Katholieke kerk Locatie : Schans Gebouwd in 1901 naar een ontwerp van architect Nicolaas Molenaar uit Den Haag. Met gebrandschilderde ramen in o.a. het priesterkoor, neogotisch hoofdaltaar en muurschilderingen. In de kerk wordt muziek ten gehore gebracht en is er een tentoonstelling. Kleintje Proeverijplein Locatie : plein bij de Fiskerman Verschillende kramen waar lekkernijen geproefd, gedronken en gekocht kunnen worden. Een keur aan streekproducten zijn er uitgestald. Lemmer staat bol van de muziek Dit jaar is er tijdens het evenement weer veel aandacht voor muziek. In de Hervormde kerk, Muziek klarinet, orgel, viool, fluit en piano, verzorgt door docenten en studenten van de muziekschool ’t Toanhûs Bij de Lemster Toer aanvang 14:00 uur tot 15:00 uur Frysk Fanfare Orkest, optreden door 50 ambitieuze amateur muzikanten afkomstig uit de provincie Friesland waarbij oude en nieuwe originele fanfaremuziek in een zo breed mogelijke zin ten gehore worden gebracht. Op de Kortestreek Pop bands / big bands van het ’t Toanhûs, zelf muziek maken maar ook de instrumenten. In de muziektent bij het oude gemeentehuis Optreden van de HAN Big band uit Arnhem. De bigband van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen speelt jazz, blues, swing, funk en latin Bij de Lemster sluis Draaiorgel de Parel uit Meppel Plein Langestreek Koor Sjongernocht uit Bantega Gehele centrum van Lemmer Loop orkest, geformeerd door Graham Lowlanders Pipes & drums uit Franeker

Auteur

Brenda van Olphen