Dorpshuis De Brêge in Echtenerbrug wordt duurzaam verbouwd

Echtenerbrug

Dorpshuis De Brêge in Echtenerbrug ondergaat deze zomer een duurzame verbouwing, waarna het gebouw weer zal voldoen aan de eisen van de huidige tijd.

Het bestuur van De Brêge streeft duurzaamheid na. Om klaar te zijn voor de duurzaamheideisen van dit moment en van de toekomst en om de energiekosten te drukken, is opdracht gegeven voor een flinke renovatie. De kunststofkozijnen en de dubbele beglazing van de grote zaal/peuterspeelzaal en bovenverdieping zullen worden vervangen. De spouwmuren worden geïsoleerd, net als de vloer. Energiezuinige C.V.-ketels en LED-verlichting completeren de duurzame vernieuwing. Veel werkzaamheden, zoals het vervangen van de kozijnen, kunnen gelukkig in de zomervakantie plaatsvinden. Het in het jaar 1965 gebouwde Dorpshuis werd dertig jaar later al eens ingrijpend verbouwd. De kleine zaal en de peuterspeelplaats werden uitgebreid en er kwam een bovenverdieping op het gebouw. In 2003 werden de keuken en de bergruimte aangepakt en kwam er een invalidentoilet. Nu is het tijd het gebouw aan te passen aan de eisen van deze tijd, met de aandacht voor het milieu. De duurzame aanpassingen zijn mogelijk gemaakt door ontvangen subsidies en fondsen van onder andere De Fryske Marren Duurzaamheid en kleine kernen budget, de Provincie, het Oranje Fonds, Stichting Prins Bernhard Fonds, Plaatselijk Belang, de Rabobank en enkele kleinere fondsen. Om in aanmerking de komen voor deze subsidies was een eigen financiële bijdrage en het zelf verrichten van bepaalde werkzaamheden vereist. Gea de Jong-Oud

Auteur

Brenda van Olphen