Wetterskip Fryslân beloont teams Dutch Solar Challenge met prijzen voor duurzaamheid

Lemmer

Wetterskip Fryslân heeft twee teams die deelnemen aan de Dutch Solar Challenge met een prijs beloond.

Op maandag 4 juli ontving het team van Liyang in China, dat nauwe banden heeft met NHL Hogeschool, de bokaal voor internationale uitwisseling. Het team van Van Hall Larenstein kreeg de bokaal voor duurzaamheid. Marian Jager-Wöltgens, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, reikte de prijzen uit. Het CLAFIS Victron Energy Solar Boat uit Leeuwarden heeft maandag in de baai van Lemmer de eerste proloog van de Dutch Solar Challenge gewonnen. Het team deed 18 minuten en 44 seconden over vier rondes van in totaal 2,5 kilometer. Het team kreeg uit handen van wethouder Durk Durks, de Fryske Marren Prijs uitgereikt. Maandag kwamen de 35 boten, uit binnen- en buitenland, aan in Lemmer vanuit Amsterdam. Daar was afgelopen weekend de start. De race duurt tot en met 9 juli waar de teams finishen in Leeuwarden. Op het strand van Lemmer streden ook minisolarboten in een opblaasbaar zwembad tegen elkaar. Leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van basisschool De Arke uit Lemmer hadden zelf een zonnebootje gebouwd van petflessen, piepschuim, bierblikjes of ander materiaal met twee zonnecellen en een onderwatermotortje.

Auteur

Brenda van Olphen