Laagterecord trek van padden in Kuinderbos

KUINRE

De afgelopen weken werden slechts 3200 padden geholpen bij het oversteken van de wegen in het Kuinderbos. Nog nooit waren het zo weinig, laat boswachter Harco Bergman weten.

In topjaren kruisten wel eens 17.000 padden de wegen in het bos. De oorzaak is onbekend voor de boswachter en zal waarschijnlijk ook niet één specifieke oorzaak zijn maar meerdere factoren kunnen van invloed zijn. Zo denkt Bergman dat een nieuw groot ven dat 3 jaar geleden gegraven is in het Kuinderbos aan de zijde waar de dieren overwinteren de trek naar de Kuinderplas vermindert, er is een faunapassage opgenomen in het tracé, waardoor een deel van de dieren ongeteld onder de weg doorkruipt.

,,We hebben er geen sporen van gevonden maar het rhana virus komt voor in ons land, als dieren dat opgelopen hebben kunnen ze tijdens de winterslaap zijn overleden en dus zijn achtergebleven in het bos.” Bij de boswachter rijst ook de vraag of amfibieën in de herfst al aanvoelen hoe streng een winter wordt en daardoor zich een gevaarlijke reis besparen en genoegen nemen met minder goede overwinteringsplaatsen dichter bij de plas.


Auteur

Brenda van Olphen