GIA’s Zusje eerste in Lemmer

Lemmer

De dames uit Rutten in GIA’s Zusje zijn zaterdag 23 april eerste in de Eerste Klasse van de 21e editie Roeirace Lemmer en tweede in de strijd om het open Fries kampioenschap.

Bij de heren werden de roeiers uit Rutten werden in De Razende Snol 10e. De Roeirace Lemmer werd gehouden over de Groote Brekken en Brandemeer bij Lemmer. Deze bijna 23 kilometer lange wedstrijd telde mee voor het Iepen Frysk Kampioenskip en telde voor de dames en heren ook nog mee voor het klassement van de Eerste en Tweede Klasse. 60 sloepen hadden zich voor de wedstrijd ingeschreven en dit grote aantal deelnemers was niet eerder behaald. De organisatie was in handen van De watersportvereniging ‘De Zevenwolden’ in samenwerking met GIA Rutten. De wedstrijdomstandigheden waren erg winters, een noordelijke wind met kracht 5 met uitschieters naar 7 met hagel- en regenbuien en heel af en toe een zonnetje. Deze omstandigheden in combinatie met de lengte van de wedstrijd maakte dat het ook dit keer weer als een loodzware wedstrijd werd ervaren. Vol gezonde spanning en goede moed begon het GIA’s Zusje aan de bijna 23 kilometer lange roeirace van Lemmer. Het eerste stuk de Brekken op met flinke tegenwind met de roeisters uit Tollebeek in de Schokland in het kielzog. De eerste startnummers werden in de eerste kilometers door de polderroeisters ingehaald en de dames hadden de slag goed te pakken. Kort voor het eerste keerpunt na ongeveer 5 kilometer wist de Schokland het Zusje te passeren maar gedurende de wedstrijd wisten zij niet verder dan een minuut uit te lopen. Met zeer wisselende weersomstandigheden van harde wind en regen naar zon en later hagel werd het een zware race voor de deelnemers. Onder aanmoediging van de stuurman Eric Bols wisten de roeisters uit Rutten echter het tempo goed vast te houden. Het laatste rechte stuk van de Brekken terug naar de haven hadden de sloepen voordeel van de meewind. Bij het ingaan van de laatste 800 meter was de voorsprong van de Schokland uitgelopen naar ruim 2 minuten. Voor Zusje reden om er nog een laatste eindsprint uit te halen. Dit bleek uiteindelijk genoeg te zijn voor de derde achtereenvolgende wedstrijd een eerste plaats in de Eerste Klasse voor GIA's Zusje.   De winnaar van het Iepen Frysk Kampioenskip voor de dames was de Nederlands Kampioen 2015 de Pulp Fiction uit Makkum. Bij de heren ging deze prijs naar De Grutte Bear uit Joure. Lemmer is de laatste wedstrijd voor de circa 35 kilometer lange Harlingen-Terschellingrace die op vrijdag 6 mei wordt gehouden.

Auteur

Brenda van Olphen