Nieuwste snufjes in keuken Suderigge

Lemmer

Het was de laatste in de rij voor zorggroep Hof en Hiem. Suderigge heeft donderdag 14 januari haar fonkelnieuwe keuken geopend. De andere locaties beschikten al over de nieuwste snufjes op het gebied van bakken en braden. De 99-jarige heer Lemstra had de eer om samen met zijn vriend Hulzinga het lint door te knippen.

Geautomatiseerd Hoofd Voeding Gerrit Overwijk is trots op de innovaties. Vooral over de Flexichef is hij zeer te spreken. Suderigge is de tweede in Nederland die deze manier van koken in de centrale keuken toepast. Het apparaat kan bakken, braden, warm houden en dat alles bijna geheel geautomatiseerd. ,,Ja, het haalt de romantiek wel weg van het koken. Maar wat een apparaat. Je kunt nu heel efficiënt de maaltijden bereiden. De romantiek komt wel weer terug in het maken van de verjaardagsmaaltijd. En het lawaai en de geuren blijven. Net als de gastvrijheid, service en warmte.’’ Signaalfunctie Een kleine tweehonderd monden worden iedere dag gevoegd door het keukenpersoneel van de zorginstelling. Hiervan gaan 76 maaltijden naar eigen bewoners en zijn ongeveer 100 maaltijden voor Tafeltje Dekje-cliënten in Lemmer en de omliggende dorpen. Met het Tafeltje-Dekje hangt ook een ander belangrijk punt samen: de signaalfunctie. ,,Onze mensen komen bij de cliënten thuis’’, zegt bestuurder van Hof en Hiem, Jan Veenstra. ,,Zij controleren dagelijks of het goed gaat, of de maaltijden zijn opgegeten en maken een praatje. Zo proberen wij een sociaal isolement te voorkomen.’’ Genomineerd voor award De verbouwing van de keuken heeft 350.000 euro gekost. Jaarlijks worden hier 140.000 maaltijden uitgeserveerd. Naast de gebruikelijke maaltijden, heeft Suderigge ook inloopavonden, front cooking en een samenwerking met het Dienstencentrum Senioren. Zorggroep Hof en Hiem maakt met de nieuwe keuken gelijk al kans op een prijs: zij zijn genomineerd voor een Veiligvoedsel.nl Award in de categorie beste zorggroep.

Auteur

Brenda van Olphen